Auksinių ryžių panaudojimo galimybės

parašė , 2021-08-16 14:25

Auksiniai ryžiai – ryžių rūšis, sukurta genetikos inžinerijos dėka. Šie ryžiai sukurti taip, jog juose susidarytų beta karotinas, vitamino A pirmtakas. Auksiniai ryžiai sukurti siekiant tuose regionuose, kur racione trūksta vitamino A, auginti visavertę maisto kultūrą. Statistika rodo, jog dėl vitamino A trūkumo kasmet miršta apie 670 000 vaikų iki 5 metų amžiaus. Ryžiai yra pagrindinis maisto produktas apytikriai pusei žmonijos populiacijos, todėl auksinių ryžių sukūrimas yra labai svarbus žingsnis.

2009 metais paskelbto mokslinio tyrimo duomenys patvirtino, jog iš auksinių ryžių gaunamą betą karotiną organizmas sėkmingai transformuoja į vitaminą A. Mokslininkai patvirtino, kad iš auksinių ryžių žmogus galėtų gauti 50 procentų reikalingo vitamino A kiekio ir užtektų į dieną suvalgyti bent stiklinę šių ryžių. Beta karotinas natūraliai randamas ir kituose produktuose, pavyzdžiui, įvairiose daržovėse, aliejuje ir vaisiuose. Tačiau mokslininkai pripažino, kad auksiniai ryžiai taip pat yra saugus vitamino A šaltinis.

Auksiniai ryžiai2005 metais mokslininkai pristatė auksinių ryžių rūšį, kurią pavadino auksiniais ryžiais 2. Šiuose ryžiuose yra net 23 kartus daugiau beta karotino. 2015 metais auksiniai ryžiai laimėjo Patentų Žmonijai (angl. Patents for Humanity) apdovanojimą. 2018 ši ryžių rūšis patvirtinta kaip tinkamas maisto produktas Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Kanadoje ir JAV. Nepaisant šių sėkmių auksiniai ryžiai sulaukia nemažai kritikos.

Kaip ir tradiciniuose ryžiuose, auksiniuose ryžiuose esama angliavandenių, baltymų ir riebalų. Neskaitant unikalios geltonos spalvos auksiniai ryžiai pasižymi visomis ryžiams įprastomis savybėmis ir tinka gaminti tokius tradicinius patiekalus kaip plovas, įvairios ryžių mišrainės ir pan. Norėtumėte paragauti auksinių ryžių? O gal jau tiksliai žinote, ką iš jų gaminsite? Kai tik pasirodo patrauklios akcijos internete, įsigykite auksinių ryžių už priimtiną kainą ir išmėginkite jų skonį bei naudą patys.

O jei trūksta fantazijos, siūlome šį Jamie Oliver singapūrietiško patiekalo iš ryžių receptą:

Ingredientai: 150 gramų auksinių ryžių, 320 gramų traškių daržovių (šparagų, brokolių, porų, kinietiškų, raudonųjų arba baltųjų kopūstų, morkų), česnako skiltelė, 2 centimetrų imbiero griežinėlis, kiaušinis, alyvuogių aliejus, šviežia dešrelė, griežinėlis rūkytos jautienos, 4 šviežios krevetės, tikka padažas, šaukštas sojų padažo.

Išvirkite ryžius, nuvarvinkite juos ir leiskite atvėsti. Paskleiskite juos lėkštėje, kad atvėstų greičiau. Dabar paruoškite daržoves. Visas daržoves supjaustykite šiaudeliais arba kubeliais, kad būtų patogu valgyti. Nulupkite česnako skiltelę ir supjaustykite. Nulupkite imbierą ir smulkiai supjaustykite. Ant vidutinės ugnies kaitinkite vidutinio dydžio keptuvę su alyvuogių aliejumi. Įmuškite kiaušinį. Šiek tiek pakepinkite jį ir išimkite. Kai kiaušinis atvės, supjaustykite jį. Į vis dar karštą keptuvę suberkite papjaustytą šviežią dešrelę ir supjaustytą rūkytą jautieną. Pakepinkite mėsą, o tuomet į keptuvę sudėkite krevetes, česnaką ir imbierą. Įpilkite tikka padažą ir viską gerai išmaišykite. Dabar galima į keptuvę berti daržoves. Jei reikia, laikykitės eiliškumo: pirmiausia kepinkite tas daržoves, kurioms reikia daugiau laiko suminkštėti. Įmaišykite šaltus ryžius, viską permaišykite ir leiskite ryžiams sušilti. Įpilkite sojų padažą ir sudėkite kiaušinį. Vėl viską permaišykite ir išdėliokite į lėkštes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>